Nieuwegein Brinkwal

Het voormalige onderwijsgebouw De Brinkwal 7 is door transVORM getransformeerd naar starterswoningen. Duurzaamheid was hierbij een belangrijk aspect. Duurzaam door enerzijds het (her)gebruik van de structuur en de materialen van het gebouw en anderzijds door een goed energiehuishouding in de woningen te realiseren.

De transformatie is gerealiseerd volgens een uniek plug-and-play-principe. Dit houdt in dat de woningen in het gebouw gemaakt zijn met behulp van prefab-elementen. Deze elementen hebben allen één functie in zich; bijvoorbeeld keuken, badkamer, entree of een bergruimte. Ze zijn te vergelijken met grote legoblokken waarmee binnen de bestaande gebouwstructuur een woning kan worden gevormd.

Het plug-and-play-principe maakte het mogelijk om in een bestaand kantoorpand woningen te realiseren. Bovendien gaf het de bewoner de kans om na te denken hoe de elementen in de woning gekoppeld werden. Het biedt namelijk  de mogelijkheid om deels zelf de plattegrond van de woning samen te stellen.

In de Brinkwal zijn 25 grondgebonden twee-kamer loftwoningen met een tuin gerealiseerd voor jongeren. Wonen in de Brinkwal heeft een aantal voordelen. De woningen hebben zeer hoge plafonds en grote glaspartijen. Dit alles is een cadeau vanuit het bestaande knatoorpand. In ruime hoeveelheden valt daglicht de woningen in. Dit wordt nog eens versterkt doordat er achterin de woningen boven de trappen daklichten geplaatst zijn.